מזון לנשמה - טיפול בבישול חומר רקע

טיפול בבישול | קצת רקע

טיפול בבישול הוא טיפול חדשני המבוסס על תיאוריות פסיכולוגיות של התקשרות (attachment) ויחסי אובייקט. הטיפול מתייחס לחשיבות של מזון והזנה ביצירת קשרים ראשוניים (החל בינקות) ובהתפתחות האישיות בכלל. טיפול בבישול אומר בעצם הרחבת ההסתכלות על אוכל, לא רק "דלק לגוף" כי אם פעילות בעלת מאפיינים רגשיים משמעותיים. הטכניקות הטיפוליות שאובות מעולמות התוכן של טיפול באמנות ושל טיפול קבוצתי. מאפייניו הייחודיים של הטיפול הם למשל שילוב בין הקונקרטי לסימבולי, החשיפה לרובדי תקשורת מסוגים שונים (מילוליים ובלתי מילוליים), עיבוד של תהליכי העברה בכלל ושל דפוסי יצירת קשר ראשוניים בפרט, העיסוק במזון שהינו ראשוני ובסיסי ומאפשר חיבור ייחודי עבור קהלים שונים. העלאת ועיבוד דפוסי קשר, התוצרים המידיים, אלמנטים של יצירה ומשחק, גירוי חושי ותהליכים קבוצתיים וחברתיים כמו גם העיסוק באוכל על רבדיו השונים והמורכבים באים לידי ביטוי באופן מיוחד בהתערבות זו.

יום שני, 27 באוגוסט 2012

מלחמת החלב


השעה 22:00, היבהוב של הטלפון השקט בחדרה של הקטנה הנאבקת בשינה. חברתי מ' על הקו.
"עוד 5 דקות אתקשר" סימסתי לה, הקטנה התבלבלה. היא חושבת שהיא עולה לכיתה יב', הולכת לישון בעשר וקמה בעשר בבוקר. אובדן השגרה של קצה הקיץ משפיע גם עליה.
רבע שעה אחר כך כשהקטנה מצצה את אצבעה כל הדרך חזרה לפעוטון ונכנעה לשנת התינוקת המתוקה ורפוית האיברים שלה, התקשרתי חזרה.
"עזבי זה ממש לא דחוף, נדבר כבר מחר" אמרה מ'.
"אוקיי, אז רק אאחל לכן בהצלחה בכניסה לגן מחר!"
"כן אני מאוד מתרגשת" השיבה מ'
"את יודעת מה? אולי בכל זאת אתייעץ בך בראשי פרקים"
"בכיף", אמרתי לה תוך כדי גילגול הקציצות הלילי הקבוע שלי. זו שעת מטבח, שם אני הכי מחודדת.

"את זוכרת שג' נולדה? (ג' = ביתה בת ה- 9 חודשים, ילדה מתוקה, סקרנית, חברותית, פעלתנית להפליא ומלאת חיוך) כמה היה לי קשה בהנקה?" "כן, עניתי, בטח זוכרת. דיברנו אז וחלקנו חוויות של אמהות בתחילת הדרך". "זוכרת איך התגייסתי כולי למלחמה על ההנקה ועשיתי כל מה שיכולתי כדי להצליח?" "בטח, ובאמת הצלחת, מעל ומעבר למשוער חייכתי אליה דרך הטלפון. ג' היא מצטיינת ההנקה של השנה לא?, מלכת האחוזונים של טיפת חלב..."
"כן זה באמת הצליח ועכשיו היא גם אוכלת יפה אוכל מוצק, ממש כרישת קציצות" ענתה מ' וטיפות של גאווה אמהית שלה תיבלו את הקציצות שלי שבדיוק החלו לשחות בתוך הרוטב המסמיך בסיר הגדול.  
"אז את שומעת, המשיכה, בחודש האחרון היא עושה לנו בלאגנים בלילה, אני פשוט גמורה. בסופ"ש כבר ממש נהייתי חולה לא הצלחתי לקום להניק ועכשיו פתאום, בבת אחת, נגמר לי החלב לגמרי. ממש אין כלום. תכננתי להניק עד גיל שנה, ובטח עכשיו עם הכניסה לגן וכל המחלות שמחכות לה אני ממש לא יודעת מה לעשות. מה דעתך, את חושבת שכדאי להלחם שוב על העניין, להחזיר את ההנקה?"

"אני לא יועצת הנקה, הזכרתי לה"
"בדיוק בגלל זה אני מתייעצת בך"...

אחרי שסיימנו את השיחה חשבתי עוד על מ' ותהיתי מה המשמעות של החלב שהפסיק פתאום. מה מנסה הגוף שלה לומר לה? לאילו סימנים היא צריכה להקשיב? מה מנסה המודעות הסומאטית (תכונה הממוקמת בקורטקס הסנסורי של המח האחראית על החיבור בין הקוגניציה, הרגש והגוף) שלה לשדר לה?

תחילת הדרך לאימהות היא אתגר לא פשוט עבור נשים רבות. הויתורים הנדרשים, התלות הטוטאלית, אבדן חלק מהעצמי. אני חושבת שככל שהאישה דעתנית יותר ומעורבת בעשיה מגוונת בחייה, המעבר קשה יותר. יתכן שהמלחמה של מ' על ההנקה בתחילת הדרך היתה המלחמה על האמהות שלה? על היכולת להיכנס לתפקיד העצום הזה בכל הרמות? הראשונה בהן היא הרמה הפיזית. שכן אין התגלמות קונקרטית יותר של האמהות מההנקה. כחלק מההבניה התרבותית שבתוכה אנו חיות, ההנקה מנכיחה את האמהות, מזקקת אותה ונותנת לכל התחושות חסרות השם, מימד קונקרטי. ביכולת לספק מתוך גופך הזנה מושלמת לתינוק יש משהו כמעט אלכימי. ההנקה, מהווה צומת מורכב כל כך עבור נשים רבות ונקשרים אליה רגשות כמאיים (המנוצלים לעיתים קרובות על ידי אנשי שיווק או "אנשי מקצוע" מתחום הבריאות). נשים המוותרות על ההנקה מתוך חוסר יכולת או חוסר רצון להניק, נאלצות לשאת על גבן את עול המשמעות התרבותית הנגזרת מהעדר הנקה. 
מזון והכנתו הם מרכיב רב עוצמה ביכולת האנושית ליצור קשר. התינוק, שנתפס בעינינו כיצור חסר ישע ושברירי, יודע ללחוץ על הכפתורים הנכונים שייצרו אצל אימו המניקה (ורק אצלה) מחויבות טוטאלית כלפיו. אם היא מניקה על פי דרישה, היא חייבת להימצא בקרבתו והקירבה הפיזית הזו בכל שעות היום והלילה מכניסה את שניהם לתוך "בועת חלב" משותפת שקל מאוד להתמכר אליה (העניין הזה מעורר אצלי מחשבות לגבי מערכת היחסים שיוצרים תינוקות שאינם יונקים. אולי הם לומדים ליצור יותר קשרים? אולי הם יודעים איך לעודד מחויבות כלפיהם מגורמים נוספים?).
המעבר לאכילת מזון מוצק, המעוררת גם היא מגוון קשיים ואתגרים במשפחות רבות, היא אחד הצעדים הראשונים והמשמעותיים שהתינוק עושה לפיתוח עצמי נפרד ובניית קשר עם אחרים משמעותיים סביבו.   
האם זה מקרי שדווקא עכשיו, כשהאימהות של מ' צריכה להתקדם עוד צעד קדימה, לקראת הכניסה של ג' לגן הפסיק הגוף שלה לייצר חלב? יתכן מאוד שזה מקרי, תולדה של תשישות או וירוס/ מחלה.
אבל אולי (ויתכן שאני חוטאת בפרשנות יתר אבל, I just cant help it) המעגל הרגשי פזיולוגי של מ' מנסה להגיד לה שהיא בסדר. שהיא כבר אמא. שהיא עושה עבודה טובה, שאין צורך במלחמה על הכניסה לתפקיד. שהרצון שלה לפרום טיפה את ג' וגם את עצמה מהתלות הטוטאלית כדי לאפשר לג' להשתלב בגן ולעצמה להשתלב חזרה בעולם שמחוץ לבועת האמהות, זה בדיוק מה שהיא צריכה. רק שלנוכח הציפיות החברתיות או ההמלצות של ארגוני הבריאות קשה, כל כך קשה להודות בכך אפילו בפני עצמה. רק איתות גופני דרמטי יוכל לסייע. אולי זה הזמן הנכון להקשיב לו?
מ' יקרה, שימרי את כוחותייך למלחמות אחרות שעוד יבואו. קחי נשימה עמוקה, שחררי פפפפפוווווווו...
שתהיה לכולנו שנת לימודים טובה.

יום שבת, 25 באוגוסט 2012

הבובה התקררה

"הבובה התקררה
יש לה חום וגם נזלת
הבובה התקררה
כל היום היא משתעלת

בוא דובי הרופא
רד נא מן האיצטבה
בוא דובי הרופא
ורפא את הבובה" (אנדה אמיר פינקרפלד)

הקטנה חולה!
היא קמה בבוקר בוכיה ומשתעלת
לאחר ניחומים והתחבקויות נלחץ לי הכפתור הפולני והתחלתי בסדרת שאלות:
"את רוצה משהו לאכול??"
"אמממם" (אוכל בקטנית)
"פרוסה עם טחינה?"
"יו" ( Yo, לא, בתרגום חופשי לקטנית)
"אולי עוגה?"
"יו"
"ביסקוויט?" ניסיתי מבין ארנסל הפיתויים הסטנדרטי
"יו" אמרה בקול בוכים
"אההה אני יודעת: פרוסה עם שוקולד?"
"יייווווו, אממם",  החלה הקטנה לאבד סבלנות.
"במבה???"
"יוווו" יבבה הקטנה ומשכה באפה
"לא במבה? את  כנראה באמת חולה" "טוב, נפתח את המקרר ונראה מה יש פה שאפשר להכין ממנו משהו טעים"
הקטנה התקרבה לבחון את ההצעה מקרוב. במדף המקרר התחתון (אליו היא יכולה להגיע בקלות ולבחור באופן עצמאי) מיקמתי את הפירות. "אוווו" אורו עיניה של הקטנה" "סט (אפרסק בקטנית)" "אנדו (מנגו)" "בים (ענבים)" אממם".
ואז צדו עיניה את הברוקולי בקצה המדף "אוקולי" "אוקולי" משכה אותו אליה תוך קיפצוצי שמחה מנוזלים.

את ארוחת הברוקולי והפירות קינחנו גם בקוביית שוקולד מריר החביבה במיוחד על הקטנה. 

הקטנה פשוט בחרה אוסף של מזונות שבדיקה קצרה אודות מרכיביהם השונים וערכם התזונתי, מגלה כי הם מומחים בחיזוק המערכת החיסונית ובצמצום נזלת וליחה. מחקרים מצביעים על כך שלגוף יש יכולת מולדת לבחור מזונות המספקים לו את הערך התזונתי הטוב ביותר בהתאם לצרכיו המשתנים. דחפים לצרוך מזונות שונים קיימים אצל כל בני האדם בנקודות מסוימות לאורך היום. מקור הדחפים הללו במערכת הנוירונית והם נקשרים למראה, ריח, טעם, טמפרטורת המזון ומרקמו. המעגלים המוחיים המייצרים את התגובות הללו אינם קבועים אלא מושפעים מצרכי הגוף במזונות שונים לצורך קבלת חומרים החסרים לו לאורך היממה או בזמן מחלה.  מכיוון שהגוף זקוק למגוון רחב של מזונות לסיפוק צרכיו השונים (על כן אנו מוגדרים אומניבורים) קיים מנגנון המכונה שובע סנסורי ספציפי (Sensory specific satiety) הגורם לנו לחפש מזונות שונים ומגוונים אשר יספקו לגוף את החומרים להם הוא זקוק. מנגנון זה הינו מנגנון הישרדותי המבטיח איזון מיטבי של ערכים תזונתיים. מגוון אמונות, המושפעות לרוב משיווק אגרסיבי, עלולות לנטרל את בחירתו הטבעית של הגוף במזון מגוון, מושך סנסורית ועשיר תזונתית ואכן התפיסה הרווחת לגבי אוכל בריא היא כי הוא פחות טעים. במגוון של מחקרים נמצא כי הן מבוגרים והן ילדים נמנעים מלבחור אוכל המוגדר בריא רק מעצם הגדרתו ככזה (לכן, אגב, בשיחותי עם הקטנה אני כמעט אף פעם לא מתייחסת לערכם הבריאותי של המזונות שאני מציעה לה אלא בעיקר לטעמם). 

כמה יפה לראות אדם (אמנם קטן אבל ללא ספק אדם) שאם קצת סומכים עליו, נותנים לו להקשיב לצרכיו וגופו- מסוגל לבחור עבור עצמו בדיוק את מה שהוא צריך.

רק בריאות קטנתי!
 






יום שבת, 18 באוגוסט 2012

זו ילדותי השניה

"זו ילדותי השניה,
מה שתתני לי אקח.
זו ילדותי השניה,
איתך

זו ילדותיה השניה,
עול השנים כבר נשכח.
זו ילדותי השניה,
ליבי נפתח.

דרך ענייך בת,
אני רואה ומגלה שוב עולם.
דרך ידייך אלמד,
לגעת שוב בגלי הים...." (אהוד מנור, מתי כספי)

הקטנה בת שנה וחצי והשבוע הכנו יחד לראשונה עוגיות. 
את רצפת המטבח כיסיתי במפה חד פעמית אדומה, הרגשתי שאני פורסת בפניה שטיח אדום כיאה למי שעתידה לצעוד את צעדיה ראשונים במטבח (וגם נוקטת בפעולות הדיפלומטיות ההכרחיות מול בןזוגי הידוע בכינויו: "הנקי")
הבצק הוכן מראש ומגוון חותכנים וקורצנים צבעוניים חיכו בסבלנות בקופסה. 
התישבנו יחד על הריצפה, הנחנו לפנינו משטח עבודה, פיזרנו עליו קמח והתחלנו לרדד. היא ריחרחה את הבצק מיששה אותו קלות להתרשמות, תפסה את המערוך הגדול ביד קטנה אך יציבה ואחרי הדגמה קצרה החלה להתנסות בעצמה. תחילה ניסתה ביד אחת ואז איזנה את עצמה עם השניה ונראה היה שזה יוצא ממנה בטבעיות.  נשים את כישרונה הבישולי הבולט בצד, אודה על האמת, מה ששבה את ליבה באמת היה הקמח.
נתתי לה את שקית הקמח, היא הכניסה את ידה וחפנה את האבקה הלבנה והרכה ובתנועה רחבה העיפה חופן ממנה לאויר "אמחחחחחחח" (קמח כמובן, אבל לקטנה עדיין אין ק') "ווואוו" התפעלה בזמן שהפרורים נחתו על תלתליה. "אממממחחחח" פיזרה עוד מנה ומרחה אותה היטב על זרועה. לרגע התגברו בי הקולות של הסמכות ההורית והגבולות וחשבתי להגביל אותה ולשמור על הסדר והניקיון, לנצל את ההזדמנות להחדיר בה קצת משמעת. אבל בתוך רגע נוסף מצאתי את עצמי מפזזת עם הקטנה בריקוד קמח, מצחקקת ומעיפה אותו גם אני ומתפעלת לראותו נופל על ראשינו ופנינו. כמה מהר מחזירים אותנו החומרים במטבח, בתוספת כמה פעולות להשתאות התמימה מדברים פשוטים. האיש שלי, לא עמד במראה הזה ולכן הלך להתאושש בסלון וביקש שנסגור את הדלת ונקרא לו כשיגמר, לשקם את הריסות המטבח. 
אחרי שהבצק היה דק מספיק (למרות שגם זה עניין של פרשות לא דקדקנית) התחלנו לקרוץ ממנו עוגיות.
"דדדדדדד" "אוכב" -(דג וכוכב בשפתה של הקטנה), צווחה בגיל. ואכן פתאום קפצו מתוך הבצק דגים, כוכבים, ברווזים, דובונים ולבבות. איזה פלא! הרגע הראשון שבו נוצרת עוגיה, מסתם בצק. כמה טריויאלי... כמה קסום! 
חלק מהסבלנות אבד לה בציפיה שהעוגיות יאפו, אבל אין שמחה כשמחתה של ילדתי האוחזת בעוגיית דג ("תעשי פוווו זה עדיין חם"). 
את העוגיות חילקה הקטנה למחרת בבוקר בגאווה רבה לכל עובר ושב בגינה.